Насоки за користење на веб платформата Час за час

Најавувањето ќе ви овозможи пристап до повеќето функции на платформата Час за час и услугите коишто ги овозможува Временската банка. Се разбира, ќе треба да се регистрирате на платформата пред да се најавите.

 • Регистрирај се

Кликнете на копчето "Регистрирај се" во горниот десен агол на страницата ИЛИ во полето за најава подолу. Доколку ниту едно не е видливо, можеби веќе сте најавени.

Доколку се регистрирате како организација, кликнете на полето за избор.

 • Внесете го вашето име
 • Внесете го презимето
 • Внесете ја адресата за е-пошта што планирате да ја користите
 • Внесете лозинка. Безбедносен совет: Не користете исти лозинки на различни платформи.
 • Повторно внесете ја лозинката.
 • Кликнете на копчето Регистрирај се

Е-пошта ќе пристигне во вашето електронско сандаче. Следете ги упатствата што ќе ги добиете. Совет: Ако не ја гледате е-поштата во вашето сандаче, проверете ја папката за спам.

*Регистирање од покана добиена преку е-пошта:

Само кликнете на линкот "Активирај го мојот профил" од е-поштата. Линкот ќе ве одведе до почетната страница на веб платформата и ќе се најавите како член што се регистрира.

Важно е да ја смените вашата лозинка сега, затоа кликнете на вашето име и ќе ве однесат до вашиот профил како член на Временската банка.

 • Најави се:
 • Кликнете на копчето за најавување во горниот десен агол на страницата.
 • Внесете ја вашата е-адреса. Ако имате повеќе адреси за е-пошта, користете ја онаа со која сте се регистрирале.
 • Внесете ја вашата лозинка.
 • Кликнете на копчето Најави се

 • Промена на лозинка
Поставената лозинка за најавување на веб платформата може да ја промениш во твојот профил.

 • Заборавена лозинка
 • Во делот за најавување, притисни го линкот Заборавена лозинка
 • Внесете ја вашата е-адреса. Ако имате повеќе адреси за е-пошта, користете ја онаа со која сте се регистрирале.
 • Внесете нова лозинка.
 • Повторно внесете ја новата лозинка.
 • Кликнете Испратете ми е-пошта.
 • Е-пошта ќе пристигне во вашето сандаче. Следете ги нејзините упатства. Совет: Ако не ја гледате е-поштата во вашето сандаче, проверете ја папката за спам.
  • Одјави се:
  Кликнете на копчето Одјави се горниот десен агол на страницата. Ако наместо тоа, има копче за најавување, веќе сте најавени на веб платформата.

  Платформата Час за час овозможува истата да ја употребувате на компјутер, лаптоп, паметен телефон или таблет. Информациите подолу претпоставуваат дека употребувате голем екран за користење. Имајте во предвид дека може да има одредени разлики доколку ја користите платформата на помал екран на паметен телефон или таблет.

  На горниот дел од страницата постои Мени за навигација низ главните карактеристики на веб платформата. На десниот горен дел од страницата има дел кој ги содржи сите линкови каде што можеш да прочиташ новости поврзани со заедницата на Временската банка. Исто така содржи и копчиња со други корисни линкови до веб страници.

  Ќе се дополнува согласно вистинската поставеност на страницата

  Како член на временска банка, со еден клик до линкот на почетната страница можете да учествувате во главните активности на Временската банка:

  • Пребарувајте понуди или барања за услуги
  • Објавувајте нова понуда или барање за услуги
  • Закажете размена на услуги
  • Погледнете список на сите членови на Временската банка
  • Прелистајте ги новостите од заедницата на Временската банка
  • Прочитајте и одговорете на Вашите пораки
  • Менувајте ги информациите на Вашиот профил
  • Прегледајте ги мислењата на корисниците на Временската банка
  • Пронајдете прирачник за употреба на веб платформата Час за час

  • Можете да пребарувате по листите со специфични понуди и барања според наслов, датум или име на член на Временската банка
  • Може да најдете специфични понуди и барања според категории и поткатегории.
  • Може да објавите нова понуда или барање за одредена услуга или да уредувате постојна.

  • Може да договорите и закажете размена на услуги со еден или повеќе членови
  • Може да видите список на вашите размени

  Можете да пребарувате членови користејќи го полето за пребарување или преку листата на членови на Временската банка.

  Може да испраќате пораки и е-пошта до други членови на Временската банка.

  Кликнете на вашето име во менито и изберете "Мој профил"

  Вашиот профил ја вклучува Вашата е-адреса, телефонски број, име и презиме, место на живеење, Вашата оценка од извршените услуги и размени со другите членови на Временската банка, бројот на услуги коишто сте ги извршиле.